GATTACA

GATTACA

Un cop heu vist la pel·lícula GATTACA seria interessant compartir amb la resta de companys de la classe la vostra opinió sobre el film, així com aspectes relacionats amb les activitats proposades a posteriori.

Això podeu fer-ho en aquest fòrum. Per entrar cal donar primer la vostra opinió i a partir d’aquesta primera intervenció, ja podreu veure la de la resta de companys. Rebatre els seus arguments, aclarir els seus dubtes,....

El límit el posem nosaltrens i no els gens

per S'ha esborrat l'usuari -

La pel·lícula de GATTACA ens mostra una possibilitat de societat futura on el nostre destí està escrit des del moment en què veiem el món per primer cop, el nostre destí el dictamina el nostre genoma i teòricament no el podem canviar. El Vincent és una de les persones que no ha tingut gaire sort en la societat que es trova ja que el seu genoma no alterat (ell va ser fruit d'una relació sexual i no va ser format en un tub de laboratori i millorat a posteriori) no li permet arribar a alts càrrecs ni a un bon futur. Per aquest motiu, en Vincent decideix fer-se pasar per una persona vàlida (així s'anomenen les persones amb les millors qualitats genètiques) per tal de complir el seu somni de viatjar a l'espai, el qual mai hagués pogut complir des de la seva persona - un invàlid. 

La meva interpretació d'aquest film és que se'ns vol fer veure d'una manero molt més exagerada una situación que ja passa actualment: les persones són rebutjades en segons quines feines o posicions pel seu sexe, color de pell, aptituds, Intel·ligència, talent… En la pel·lícula això es reflecta amb discriminació genètica, a partir de la qual els vàlids adquireixen un complexe de superioritat sobre els invàlids, però per això és important tenir en compte a on arriba en Vincent, ja què ell no deixa que el que en teoría és el seu destí, li impedeixi fer el que realment vol aconseguir,  de tal forma que els seus gens no limiten les seves possibilitats, com podríem creure a l'inici del film.

La meva opinió sobre aquest film és que planteja qüestions ètiques importants que poden tenir validesa en un futur com el del llargmetratge o en una societat com l'actual. També planteja diversos paradigmes biològics que són avançats per al temps de publicació de la pel·lícula, però que no tenen un fundament descabellat i que fins i tot, podrien arribar a produir-se si no s'han produit. Per tant, el film és una bona font d'inpiració ética però també científica per tots els temes que abarca.

 

  

GATTACA

per S'ha esborrat l'usuari -

Des del meu punt de vista, la pel·licula de GATTACA és una representació a mitjes de com serà, en un futur pròxim, la societat en la que vivim.

És a dir, jo crec que en no més de 100 anys, degut als grans avanços que s'està fent en el camp de la genètica, serem capaços de fer embrions perfectes. Per tant, es podra erradicar mes del 99% de les malalties i a més a més, serem capaços d'elegir l'aspecte del nou individu.

Per l'altra banda, opino que a l'hora de trobar una feina, serà més dificil per aquells que no hagin estat tractats genèticament. Això serà degut al fet que les empreses només voldran a gent que no tingui problemes heretats que puguin interferir amb la feina del treballador. Però, tinc l'esperança que l'intelecte també es tingui en compte, no com en la película.

GATTACA

per S'ha esborrat l'usuari -

Considero que  la pelicula GATTACA  està molt ben feta per ser de l'any 1997, està clar que hi ha algun error que actualment podem identificar però de totes formes te molt mèrit.

Crec que un dels missatges principals de la película és el fet de que  conta més l'esforç per aconseguir algo que el ser perfecte genèticament , cosa que es pot exemplificar amb el cas del Vincent.

 

GATTACA

per Ricard Rus Serra -

En la meva opinió, aquesta pel·lícula té una trama força interessant ja que tracta sobre un món en el qual la biologia i els gens són la base de totes les coses (influeixen en les relacions personals, laborals...). Crec que és una pel·lícula bastant realista perquè amb els progressos que s'estan produint en el camp de la biologia, és molt possible que en un futur no molt llunyà es puguin fer moltes de les coses que es mostren a la pel·lícula.

De fet, ja n'hi ha algunes que es duen a terme, com per exemple, escollir el sexe del nadó, el seu color d'ulls, el seu color del cabell... A més a més també es pot observar el genotip d'una persona a partir de la seva saliva, sang, etc...

La pel·lícula també mostra com a partir de la orina és pot obtenir l'ADN d'una persona. Amb tot el que sabem, podem establir que això és impossible degut a que la orina no conté ADN i només conté substàncies de rebuig.

En conclusió, la pel·lícula està molt ben feta encara que hi ha alguns errors respecte a l'observació de l'ADN a partir d'una mostra de la orina.

GATTACA

per Maria Mañanet -

La pel·lícula de GATTACA és bastant interessant gràcies al fet que mostra elements que en un futur és molt probable que es realitzin. Un exemple és l'elecció dels gens més idonis. Però, també hi ha elements que són probablement impossibles que passin com el següent:

Un dels elements que es fa servir en la pel·lícula de GATTACA per identificar una persona és l'anàlisi de l'orina de la persona. Però, en aquest líquid aquós no hi ha cap element en concret que ens permeti diferenciar un individu de l'altre. Això és degut al fet que l'orina està composta per aigua, urea i àcid úric i sals minerals, tot i que hi poden haver d'altres elements que són menys freqüents. Cap d'aquests tres elements tenen una característica que és diferents en cada individu, ja que la seva composició és igual en tots els casos.

 

Genoisme

per S'ha esborrat l'usuari -

Tal i com apareix en la película Gattaca, el genoisme està present en moltes empreses importants. És un concepte sistematic que discrimina tota la gent que no tingui un genoma valiós i ben estructurat. Incloïent una persona com en Vincent que té molta ambició i capacitats, no el deixen treballar per la NASA pels seus problemes genètics. És molt egoïsta, i la gent discriminada es veu amb la necesitat de lluitar en contra d'aquest concepte. Valoro l'esforç de'n Vincent per a complir el seu somni, ser astronauta.

No només influeix el genoma

per S'ha esborrat l'usuari -

En la última escena en Vincent quan està a la nau obra la "carta" de Jerome, i a dins hi ha més cabell, aixó no ho arribo a entendre del tot.

Algo important que destacaria de la pel·lícula, és que en Vincent demostra que no tot es tracta del teu codi genètic i que també afecten altres variables en la vida de la gent, cosa que a GATTACA no s'ha considerat aquesta possibilitat.

Una altra cosa que em va cridar l'atenció va ser que en Jerome al final de la pel·lícula s'extreu una gran quantitat de sang, la qual es biológicament impossible de treure ja que una persona si s'extregués aquesta quantitat de sang moriría, ja sé que és ficció, però en aquest aspecte haurien d'haver sigut més realistes.

"There is no gene for the human spirit" = Som molt més que la suma dels nostres gens

per S'ha esborrat l'usuari -

El que el sistema (polític, social i econòmic) de Gattaca passa per alt és que els éssers humans són molt més que la suma dels seus gens. La realitat és que la influència de l'ambient, l'experiència de viure l'entorn, el desenvolupament dins d'una cultura, la construcció social dels fets, els vincles i la subjectivitat personal interactuen fortament amb el component genètic. 

Així doncs, els éssers humans som el resultat d'una complexa interacció dels gens amb nombroses variables.

Des del meu punt de vista, la pel·lícula deixa veure que el destí escrit en la nostra biologia pot ser canviat per la nostra voluntat i esforç.

Ester Gil