GATTACA

Oberta el Sunday, 27 November 2016, 09:05
Venciment: Sunday, 8 January 2017, 23:55
GATTACA

I ara per acabar el tema veureu una pel· lícula GATTACA, dirigida l'any 1997 (abans d'acabar de seqüenciar el Genoma humà!) per Andrew Nicoll i protagonitzada per Ethan Hawke, Uma Thurman, Alan Arkin.

La pel·lícula presenta una visió d'un món on és possible la selecció genètica extrema, de manera que els fills es veuen lliures de tares i malalties hereditàries. Això fa que només els seleccionats puguin optar a determinats treballs.

La pel·lícula explica la lluita de Vincent (Ethan Hawke) per demostrar que pot ser tan bo com totes les persones creades directament per la manipulació genètica, i d'aquesta manera eliminat tot possible error en la seva estructura biològica.

Vicent fa l'impossible per entrar a treballar en Gattaca i així complir amb el seu somni: volar a l'espai exterior.

http://ca.wikipedia.org/wiki/Gattaca

Un cop hagueu vist la pel·lícula us encomano tres tasques:

1.Participar en el fòrum GATTACA per tal de compartir amb la resta de companys de la classe la vostra opinió sobre el film així com aspectes relacionats amb les activitats proposades a continuació.

2.Fer un quadre resum dels aspectes de genètica i biotecnologia, en especial enginyeria genètica, que apareixen en la pel·lícula i en la columna del costat explicar el principi biològic en el que es basen i si es possible o no fer-ho o es tracta de ciència ficció o d’un error conceptual.

3.Fer un resum de la pel·lícula d’entre 10 i 20 línies en el que consti l’idea central i la vostra opinió sobre la pel·lícula i la situació que planteja.

Per fer-ho us he preparat un petit guió que us pot servir d’esquema de treball i ajudar-vos a reflexionar.

1.Feu un llistat on poseu tots aquells aspectes de genètica i biotecnologia (enginyeria genètica) que surten en la pel·lícula.

1.1.Quin serà el futur mèdic de Vincent, segons l’anàlisi de sang fet per una màquina als pocs segons de la seva vida?

1.2.Què permet triar i què permet eliminar la concepció per disseny genètic?

1.3.D’on es poden extreure mostres per establir el perfil genètic d’un individu? Perquè?

1.4.Quina informació es pot extreure, per exemple d’u pèl? Què és necessari que contingui aquest pèl per poder-ne treure aquesta informació?

1.5.....

2.Hi ha algun error conceptual en algun dels aspectes tractats en la pel·lícula?

3.Reflexiona si creus que ens apropem a un món com el de GATTACA.De fet les companyies d’assegurances de Gran Bretanya van anunciar que demanarien el mapa genètic d’una persona abans d’assegurar-la. També és possible que es demani la informació genètica abans d’aconseguir una feina. Creus que es seleccionaran els nen/es genèticament abans de néixer? Que farà la gent que no tingui diners suficients per fer-ho? Estaran predestiants abans de néixer?

4.Quina creus que és la idea central de la pel·lícula? És a dir quina idea pretenia transmetre el director i guionista al fer aquesta pel·lícula?

5.Que opineu vosaltres de la pel·lícula i de la situació que planteja?

Quan acabeu les dues tasques trameteu el fitxer amb el quadre i el resum en format de text (.doc) i escriviu una nota per avisar-me de que ja ho teniu apunt.