Introducció a la croquisació

Introducció a la croquisació

Introducció

Un croquis és el conjunt de projeccions o vistes, fetes a llapis i a ma alçada, adientment escollides i relacionades entre si, que permeten la interpretació o visualització completa d'una peça.

Es pot dir que és un dibuix ràpid o esborrany que serveix per fer el dibuix definitiu a net.

Els elements dels que es parteix per efectuar un croquis són:

Des d'una peça material que l'alumnat pot moure i observar des de diversos angles.

Des d'una peça dibuixada en perspectiva, fet que implica una major dificultat respecte del cas anterior, ja que abans de començar a dibuixar les vistes, l'alumnat ha de tractar d'entendre com és la peça en el seu conjunt i en els seus detalls i per això no es pot mirar des de diversos angles.

Des d'una idea o necessitat. Això és el que s'anomena projectar una peça, és a dir, representar sobre el paper allò que solament està en la ment del dibuixant o projectista.



Projeccions

Les projeccions o vistes d'una peça son les diferent imatges que s'obtenen al mirar-la des de dal, frontalment i des d'un costat, o bé el resultat de projectar la peça perpendicularment sobre plans que siguin paral·lels a les seves cares principals. Es suposa la peça suspesa al espai comprés entre tres plan perpendiculars entre si (triedre trirrectangular) i l'observador, al mirar-la o projectar-la des de les tres posicions indicades, obté les tres imatges o projeccions representades en els plans.

Per aconseguir que aquests tres plans es converteixin en un sol, és a dir, el pla del paper del dibuix, s'elimina la frontissa “C” i es giren els plans al voltant de les frontisses “b” i “a” fins aconseguir un pla únic.

Ara, si l'espectador es fica de manera que el pla únic resultant quedi de front, el resultat serà l'indicat.

Els noms que reben les tres vistes o projeccions això obtingudes són: ALÇAT, PLANTA I PERFIL (o VISTA LATERAL).

Un cop eliminades les línies de correspondència i les que materialitzen el pla, s'obtenen les tres vistes dispostes en la seva forma definitiva..

Enlloc de considerar els tres plans del triedre i que l'observador adopti diferents posicions per a mirar la peça, s'arriba als mateixos resultats si es considera una sol pla (el full sobre el que es dibuixa), s'efectua a la peça girs de 90º i l'observador es manté en la mateixa posició, mirant el full del paper des de dalt.

Partint d'una de les posicions que ens aporta una de les projeccions s'obtenen les restants sense necessitat de que l'observador es desplaci de la seva posició inicial

Sistemes de representació per la disposició de vistes

Es poden emprar 2 sistemes:

Sistema Europeu, emprat en la major part d'Europa. En aquest sistema la peça està situada entre l'observador i el pla de projecció corresponent. Es suposa situada en el primer diedre, quedant la planta davall de l'alçat, el perfil dret a l'esquerra de l'alçat i el perfil esquerre a la dreta de l'alçat.

El símbol d'identificació d'un croquis fet en el sistema europeu , que representa les dos vistes d'un tronc de con en aquest sistema és el següent:

Sistema Americà, emprat preferentment en el països de parla anglesa. En aquest sistema la peça es suposa situada en el tercer diedre, és a dir, cada pla de projecció es suposa situat entre la peça a representar i l'observador.

Per fer-se una idea exacta cal imaginar que els plans de projecció són transparents i l'observador mira la peça al seu través

En aquest sistema la planta es dibuixa damunt de l'alçat i el perfil dret es dibuixa a la dreta de l'alçat

El símbol d'identificació d'un croquis fet en el sistema americà, que representa les dos vistes d'un tronc de con en aquest sistema és el següent:

S'ha mantingut en el mateix triedre i la mateixa peça per tal de poder apreciar les diferencies entre ambdós sistemes.

Disposició de les vistes.

Per tal que les diferents vistes d'una peça puguin donar-nos una idea exacta de tots els detalls de la mateixa, com combinació de volums geomètrics, s'ha de colocar sempre de manera que la planta estigui situada davall de l'alçat, amb correspondència amb ell i la vista lateral o perfil a la dreta o a l'esquerra de l'alçat i a la mateixa altura que ell.

Correspondència entre les vistes

Les vistes han de correspondre's de dos en dos. Les amplades seran les mateixes en la planta i en l'alçat; les alçades es correspondran en l'alçat e en el perfil; les profunditats es correspondran en la planta i el perfil.

Vegeu-ne un exemple en fons quadriculat:

Elecció de les vistes.

La única regla o norma rígida a tenir en compte en el croquisat és la següent:

Les vistes escollides han de permetre interpretar la peça que es tracta de representar amb total precisió i sense ambigüitat.

De vegades, una peça pot quedar representada o definida amb només 2 vistes, però si la seva interpretació resulta difícil, cal representar també la tercera vista.

Per exemple, les vistes de la peça següent no són les més adients tot i definir-la.

En aquest cas és preferible representar-la amb la vista de l'alçat i la planta.

Així podem indicar una sèrie de regles o pautes orientatives a tenir en compte a l'hora de realitzar un croquis:

Es representarà el menor nombre possible de vistes, eliminant aquelles que resultin supèrflues per no aportar res nou al ja representat amb claredat. (En l'exemple anterior la vista de perfil no aporta res nou al que ja es veu amb l'alçat i la planta).

Amb un màxim de 3 vistes es poden representar moltes peces. En casos de gran complexitat es poden donar, si cal, altres vistes i talls per donar informació completa de les formes i mesures.

Es triarà l'alçat de forma que resulti la vista principal, és a dir, la que doni millor idea de la forma de la peça. Això és un criteri general, que si bé en algunes peces és fàcil determinar, no sempre és tan senzill com perquè no sigui, de vegades, discutible.

Es triaran les vistes de manera que al fer el croquis hi hagi el menor número possible de línies ocultes. Això és equivalent a dir que les vistes aportin el major número de de talls visibles.

En el següent exemple escollirem el segon grup de vistes

Tipus de línies emprades en la croquisació

En la croquisació de peces s'empraran 4 tipus de línies

Manera de fer un croquis

Darrera modificació: Sunday, 18 November 2012, 23:45